(nielen) Valentínska kapustnica s brusnicami

Autor: Denisa Mateašiková | 16.2.2015 o 0:00 | (upravené 16.2.2015 o 17:43) Karma článku: 1,43 | Prečítané:  315x

Často sa mi stáva, že čosi intuitívne uvarím a nezapíšem si recept. Jednoducho nahádžem do hrnca "čo dom dal" a vzíde z toho riadna mňamka. Samozrejme, na postup sa zabudne a ja musím stále loviť v hlave nové nápady v kontexte zdravej a vyváženej stravy. A tak som sa rozhodla, že sa nielen prinútim každý mňamkový recept zapísať, ale ho aj uverejním, aby som inšpirovala svoje úzke i široké okolie. Žienky (i mužské pokolenie), verím, že vám pomôžem obohatiť obohrané menu a do vašich domácností prinesiem veľa lásky. Pretože, láska ide jednoznačne cez žalúdok : ) Dobrú chuť

Potrebujeme:

  • kyslú kapustu (300 – 400 gramov)
  • kokosový olej (2 veľké lyžice)
  • papriku (2 stredne veľké, akéhokoľvek druhu)
  • cibuľu (2 stredne veľké, akéhokoľvek druhu)
  • cesnak (podľa chuti, ale stačia 3 strúčiky prelisovať)
  • koreniny: červená paprička, čierne korenie, kurkuma, bobkový list, drvený kmín, himalájska soľ
  • špaldová múka (cca 2 lyžice)
  • biely jogurt (150 – 200 gramov)
  • sušená sójová drť (1 balenie)
  • sušené brusnice (za dve - tri hrste)

 

Vo väčšom hrnci necháme rozohriať dve veľké lyžice kokosového oleja. Pridáme nakrájanú papričku a cibuľu. Keď cibuľa zosklovatie, pridáme červenú papričku asi 2 čajové lyžičky a špaldovú múku zhruba 2 - 3 lyžice. Pokojne podľa vlastného uváženia. Množstvo som uviedla iba orientačne. Sama varím intuitívne a chutne ; ) Pomiešame a necháme chvíľu na spojenie chutí. Potom pridáme kyslú kapustu. Osolíme podľa vlastných preferencií. Ja dávam zhruba 2 kávové lyžičky himalájskej soli. Opäť miešame, a keď je to dôkladne poprepájané, zalejeme vodou aspoň do výšky 1cm nad zmes. Počas varenia pokojne dolievať vodu. Pridávame koreniny a postupne premiešavame. Kurkumu asi 2 kávové lyžičky, čierne korenie 1 čajovú lyžičku, drvený kmín asi 1 čajovú lyžičku, zo 3 kusy bobkového listu.  Premiešame, necháme opäť chvíľu povariť a priebežne ochutnáme. Ak potrebujeme výraznejšie chute, doladíme s koreninami vo väčšom množstve ako uvádzam. Keď sme spokojní s chuťou, nasypeme sušenú sójovú drť. Tým sa nám polievočka pekne zahustí. Ku koncu prelisujeme 3 (alebo viac) strúčiky cesnaku a prihodíme za 2 hrste brusníc. Opatrne vlejeme biely jogurt. Môžeme vypnúť sporák a dovariť pod pokrievkou pri udržanej teplote platničky. Celé varenie je vhodné dokončiť do pol hodinky. Najlepšie na miernom ohni. Dobrú chuť : )

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

SVET

Minúta po minúte: Mexiko ničí ďalšie zemetrasenie, má už 248 obetí

Zabíjali padajúce budovy, medzi obeťami sú aj deti.

KOMENTÁRE

Ficovi nestačila porážka Danka, potreboval ho úplne zosmiešniť

Čo by Fico nesmel urobiť, ak by postupoval podľa ústavy.


Už ste čítali?