Špenátový prívarok s medvedím cesnakom a gréckym syrom

Autor: Denisa Mateašiková | 19.2.2015 o 11:51 | Karma článku: 3,85 | Prečítané:  1079x

Obdobie prechodu od Zimy k Jari je známe tým, že častejšie pociťujeme únavu. Ide o akúsi vyčerpanosť po dlhom období bez farebnej slnečnej živej stravy, plnej výživných látok, ktorá je nám prirodzene dopriata i dostupná v letnom období. Prvou pomocou je veľmi známa „trávička“, hlavne z rozprávky o Pepkovi námorníkovi, a tou je samozrejme špenát. Už malé deti vedia, že po zjedení špenátu Pepkovi naskočili svaly a dokázal doslova hory prenášať. Ak potrebujete vzpružiť, nasledujúci recept je pre vás vhodnou prvou pomocou. Špenát obsahuje obrovské množstvo železa, a taktiež vitamín C, ktorý mu ho pomáha vstrebať. Okrem toho je zdrojom vitamínov A, C, E, K, a minerálov: magnézia, jódu, zinku, selénu, vápnika, kyseliny folovej (B9) a kyseliny šťaveľovej, ktorá viaže vápnik. Špenát prospieva srdcu, zraku, kostiam, jasnejšiemu mysleniu, dokáže zabrániť vzniku vredov, chráni pečeň i cievy, a navyše dokáže zabrániť karcinogénnym ochoreniam. Pravidelnou konzumáciou špenátu sa zbavíme únavy a stresu, čiže je skutočne vhodným štartom k vítaniu Jari   :  )

Potrebujeme:

  • Hlbokozmrazený špenátový pretlak (1 balenie)
  • Kokosový olej (2-3 polievkové lyžice)
  • Biely jogurt (200 – 250 ml)
  • Špaldová múka (4-5 polievkových lyžíc)
  • Medvedí cesnak (najlepšie čerstvý /jedna viazanička/, ale poslúži aj sušený /4-5 polievkových lyžíc/)
  • Cibuľa (2 – 3 stredne veľké)
  • Koreniny: indické karí korenie (jemné), čierne korenie, koriander, Solčanka s morskou soľou.
  • Grécky syr (množstvo podľa chuti)

 

Príprava:

V stredne veľkom hrnci rozpustíme 2 – 3 polievkové lyžice kokosového oleja. Následne na ňom restujeme cibuľku do sklovita. Pridáme špenátový pretlak a necháme rozpustiť. Odhadom dolejeme deci  až dva čistej vody. Premiešame a osolíme Solčankou. Opäť premiešame a dochutíme indickým karí korením, čiernym korením a koriandrom. Množstvo podľa vašich preferencií a intuitívne podľa množstva zmesi. Pokiaľ sa nám zdá melanž príliš hustá, dolejeme opäť čistú vodu, podľa potreby. Na dochutenie i zahustenie použijeme špaldovú múku, ktorú jemne primiešavame. Varíme na miernom ohni, zhruba 20 – 25 min. Pár minút pred koncom pridáme medvedí cesnak a dôkladne premiešame. Po vypnutí sporáku dolejeme biely jogurt. Ak máte radšej jemnejšie chute, tak viac, pokiaľ vám vyhovuje silná špenátová chuť, tak len malé množstvo na doladenie chuti. Opäť veľmi dôkladne premiešame a necháme chvíľu odstáť na sporáku, kým sa nám zharmonizujú všetky pridané zložky. Podávame s nadrobeným gréckym syrom. Mňam ; )

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Stálicou maďarskej politiky na Slovensku je Béla Bugár

Maďarskú menšinu na Slovensku reprezentujú v podstate od roku 1989 tie isté tváre.

KOMENTÁRE

Vyčerpá sa s Ficom III Bugárov kredit?

Most-Híd je taký baleťák na hrane.

TECH

Lysohlávky pomohli pacientom s rakovinou

Látka dokázala odhaliť pacientom nový zmysel života.


Už ste čítali?