(nielen) Valentínska kapustnica s brusnicami

Autor: Denisa Mateašiková | 16.2.2015 o 0:00 | (upravené 16.2.2015 o 17:43) Karma článku: 1,43 | Prečítané:  286x

Často sa mi stáva, že čosi intuitívne uvarím a nezapíšem si recept. Jednoducho nahádžem do hrnca "čo dom dal" a vzíde z toho riadna mňamka. Samozrejme, na postup sa zabudne a ja musím stále loviť v hlave nové nápady v kontexte zdravej a vyváženej stravy. A tak som sa rozhodla, že sa nielen prinútim každý mňamkový recept zapísať, ale ho aj uverejním, aby som inšpirovala svoje úzke i široké okolie. Žienky (i mužské pokolenie), verím, že vám pomôžem obohatiť obohrané menu a do vašich domácností prinesiem veľa lásky. Pretože, láska ide jednoznačne cez žalúdok : ) Dobrú chuť

Potrebujeme:

  • kyslú kapustu (300 – 400 gramov)
  • kokosový olej (2 veľké lyžice)
  • papriku (2 stredne veľké, akéhokoľvek druhu)
  • cibuľu (2 stredne veľké, akéhokoľvek druhu)
  • cesnak (podľa chuti, ale stačia 3 strúčiky prelisovať)
  • koreniny: červená paprička, čierne korenie, kurkuma, bobkový list, drvený kmín, himalájska soľ
  • špaldová múka (cca 2 lyžice)
  • biely jogurt (150 – 200 gramov)
  • sušená sójová drť (1 balenie)
  • sušené brusnice (za dve - tri hrste)

 

Vo väčšom hrnci necháme rozohriať dve veľké lyžice kokosového oleja. Pridáme nakrájanú papričku a cibuľu. Keď cibuľa zosklovatie, pridáme červenú papričku asi 2 čajové lyžičky a špaldovú múku zhruba 2 - 3 lyžice. Pokojne podľa vlastného uváženia. Množstvo som uviedla iba orientačne. Sama varím intuitívne a chutne ; ) Pomiešame a necháme chvíľu na spojenie chutí. Potom pridáme kyslú kapustu. Osolíme podľa vlastných preferencií. Ja dávam zhruba 2 kávové lyžičky himalájskej soli. Opäť miešame, a keď je to dôkladne poprepájané, zalejeme vodou aspoň do výšky 1cm nad zmes. Počas varenia pokojne dolievať vodu. Pridávame koreniny a postupne premiešavame. Kurkumu asi 2 kávové lyžičky, čierne korenie 1 čajovú lyžičku, drvený kmín asi 1 čajovú lyžičku, zo 3 kusy bobkového listu.  Premiešame, necháme opäť chvíľu povariť a priebežne ochutnáme. Ak potrebujeme výraznejšie chute, doladíme s koreninami vo väčšom množstve ako uvádzam. Keď sme spokojní s chuťou, nasypeme sušenú sójovú drť. Tým sa nám polievočka pekne zahustí. Ku koncu prelisujeme 3 (alebo viac) strúčiky cesnaku a prihodíme za 2 hrste brusníc. Opatrne vlejeme biely jogurt. Môžeme vypnúť sporák a dovariť pod pokrievkou pri udržanej teplote platničky. Celé varenie je vhodné dokončiť do pol hodinky. Najlepšie na miernom ohni. Dobrú chuť : )

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Stálicou maďarskej politiky na Slovensku je Béla Bugár

Maďarskú menšinu na Slovensku reprezentujú v podstate od roku 1989 tie isté tváre.

KOMENTÁRE

Vyčerpá sa s Ficom III Bugárov kredit?

Most-Híd je taký baleťák na hrane.

TECH

Lysohlávky pomohli pacientom s rakovinou

Látka dokázala odhaliť pacientom nový zmysel života.


Už ste čítali?